Hur kan jag som förälder eller anhörig upptäcka bruk av droger?
Vilka kännetecken ska jag söka efter?
Det är svårt som förälder att upptäcka om ens barn använder droger. Det som försvårar detta är bland annat att drogdebuten ofta sammanfaller med tonårstiden och puberteten, och därför kan det vara svårt att veta vad som är vad. Nedan har vi listat några ”varningsflaggor” som var för sig kan ha en naturlig förklaring, men om flera punkter sammanfaller kan man vara extra uppmärksam, då det kan röra sig om användande av droger. Vi brukar prata om att det är ungefär som att lägga ett pussel, ett drogpussel.
Klicka här för en närmare beskrivning: Drogpussel
• Det lånas pengar, försvinner pengar. Prylar säljs.
• Alltid på väg ut, har inte tid.
• Nya och okända kompisar.
• Otillgänglig, allt förtroligt prat är som bortblåst.
• Föraktfull inställning till gamla kompisar, intressen, familjen och skolan, det har dykt upp nya ideal.
• Slö och nedstämdhet.
• Konstig blick och ostadiga handrörelser.
• Röda ögonvitor.
• Ofta snuvig och täppt i näsan.
• Mycket godissugen och törstig.
• Sover oroligt och har mardrömmar.
• Skolkar.
• Kriminalitet, som misshandel och stöld.
• Skola, polis, fritidsgård eller andra föräldrar hör av sig om misstankar kring droger.
Om något eller några varningsflaggor höjs och du som förälder får magkänslan och tankar på droganvändning så är det sällan fel. Lita på din magkänsla. Här kommer några tips:
- Vänta inte på bevis.
- Lita på din känsla att något är fel.
- Ta kontakt med kommunens drogrådgivning, för Umeå är det Ingången. Länk finns även på sidan ”Vart vänder jag mig?”
- Lita inte alltid på vad ungdomen säger. De skyddar sitt bruk av droger mer än allt annat. Det kan kännas svårt som förälder att inte lita på sitt barn, men våga vara vuxen och ifrågasätta.
- Ju fortare man får stopp på ett bruk av droger, desto större är chansen att ungdomen kan få hjälp och sluta med sitt användande innan det går över till riskbruk eller missbruk och blir ett beroende.
- Om du vill bolla dina tankar och din oro med en annan anhörig, hör av dig till oss för ett anhörigsamtal. Kanske känner du att kommunikationen har kört fast och det bara blir konflikter med din anhörige. Kanske är du osäker på om din magkänsla är rätt och vill ha någon annans perspektiv. Kanske är du osäker på hur farlig drogen egentligen är. Kanske vill du lära dig mer och få stöd och hjälp, hitta strategier och verktyg eller är nyfiken på kurser hos oss eller andra evenemang. Alla på FMN är anhöriga och vi har alla lämnat tystnadslöfte.
Förbinder jag mig till att vara med på alla möten, om jag kommer till en FMN-träff?
Nej, du får komma så ofta, eller sällan, du vill!
Vad gör ni på träffarna?
Vi pratar (alla har lämnat tystnadslöfte) om vår situation, våra erfarenheter, våra rädslor, våra glädjeämnen – ja allt. Man berättar så lite eller mycket man själv vill. Vi befinner oss i olika situationer; någon har precis fått veta att ens anhörige använder droger, någon har sin anhörige på behandlingshem eller i fängelse, någon har sin anhörige i ett mycket aktivt missbruk och någon har allt elände bakom sig. Vi delar med oss av våra erfarenheter och att känna att man inte är ensam är värt så mycket!
Ibland bjuder vi in personer som får berätta om sina jobb. Det kan vara poliser, socialsekreterare, personer från öppenvården, från behandlingshem, fängelse eller det vi själva vill.
Har du frågor och funderingar om vad man kan göra eller bör göra? Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig. Kontakt